ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

30Δεκ.08

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Είναι τραγικό και ανήκουστο το γεγονός της δολοφονικής επίθεσης με καυστικό οξύ, με θύμα τη συνδικαλίστρια του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων. Τραγικό είναι επίσης το γεγονός ότι Αρχές και ΜΜΕ ελάχιστη προσοχή έδωσαν στην επίθεση αυτή, εκμηδενίζοντας την πολιτική της διάσταση και τη συνάρτησή της με τις τριτοκοσμικές εργασιακές σχέσεις, που παίρνουν ατιμώρητα απίστευτες μορφές και διαστάσεις.
Το θύμα αυτής της άγριας επίθεσης ήταν μια από τις ελάχιστες μάχιμες συνδικαλίστριες στο χώρο της επισφαλούς εργασίας, που είναι προνομιακά γυναικείος, και όταν κάποιος είναι μόνος του ή μειοψηφία, ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκα, γίνεται εύκολα στόχος. Πολλαπλά πολίτης «δεύτερης κατηγορίας» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, ως γυναίκα, μετανάστρια και εργαζόμενη σ’ έναν απαξιωμένο κοινωνικά κλάδο, υπέστη τις συνέπειες της «απειθαρχίας» της με μια βάρβαρη, μεσαιωνικού χαρακτήρα κύρωση. Ευτυχώς, τα εξεγερμένα τμήματα της κοινωνίας, κινητοποιήθηκαν αμέσως με διάφορες δράσεις που μετά τις γιορτές θα πολλαπλασιαστούν.
Η επίθεση που δέχτηκε η Κωνσταντίνα Κούνεβα μοιάζει να είναι το αποκορύφωμα ενός ιδιότυπου κοινωνικού ρατσισμού που βιώνουν οι εργαζόμενες στον κλάδο της, εξαιτίας της ίδιας της δουλειάς που κάνουν: «ανθρώπινα απορρίμματα» για την συλλογή των απορριμμάτων των «κανονικών ανθρώπων»· εργασιακά απορρίμματα» τριμηνιαίων συμβάσεων, σε συνθήκες δουλείας από εργολάβο σε εργολάβο, ενώ στις περισσότερες επιχειρήσεις τα σωματεία είναι εργοδοτικά ή ελέγχονται άμεσα από τα αφεντικά, με αποτέλεσμα οι περισσότερες εργαζόμενες να μην είναι σε θέση να οργανωθούν και να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν· δέσμιες σε συνθήκες δουλειάς που ανεξίτηλα εγγράφονται στο σώμα τους με τη μορφή λοιμώξεων, δερματολογικών, αναπνευστικών, ορθοπεδικών, γυναικολογικών και πολλών άλλων ασθενειών. Το θύμα, διεκδικώντας ό,τι αναφαίρετα του ανήκει, έδειξε πως αυτός ο «κοινωνικός λάκκος» δεν είναι χωρίς πάτο.
Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με την εργαζόμενη, συνδικαλίστρια, μετανάστρια, υπεύθυνη μονογονεϊκής οικογένειας.
Ζητάμε, μαζί με το μαχητικό σωματείο της, ελεύθερο συνδικαλισμό, μόνιμη και ασφαλισμένη εργασία με πλήρες ωράριο, αναγνώριση βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος.
Απαιτούμε από την πολιτεία να πάψει να χρησιμοποιεί υπεργολάβους για την καθαριότητα στις κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να προσλάβουν οι ίδιες προσωπικό για τη δουλειά της καθαριότητας.
Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμώρηση των υπευθύνων.

Καμιά ανοχή σ’ αυτούς που τρομοκρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
· ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
· ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ, Δίκτυο Γυναικών Σερρών)
· Γυναικεία Ομάδα ΟΚΔΕ Σπάρτακος
· Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας
· Be Positive, εθελοντισμός για θέματα φύλου, ισότητας και διακρίσεων
· Φεμινιστικό Δίκτυο
· ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
· Δίκτυο Γυναικών Πάτρας
· Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ Πάτρας
· Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστριών/τών
· Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ
· Ένωση Αφρικανών Γυναικών

29-12-08

Advertisement


No Responses Yet to “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: