ΕΣΑΚ Εμπορικής για 8η Μάρτη

04Μαρ.09

Η καθιέρωση ως Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας της 8ης του Μάρτη, έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία του εργατικού κινήματος. Στις 8 του Μάρτη 1857 οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κατεβαίνουν σε απεργία και διαδηλώσεις. Ζη-τούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν ση-μαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών. Έτσι στα αιτήματα των εργατριών της Ν. Υόρκης περιλαμβάνονταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Η απεργία και οι μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και την κυβέρνηση με την αστυνομία και τα όπλα και βάφτηκαν με το αίμα των εργατριών.
Η απεργία της 8ης του Μάρτη 1857 ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαζε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην σκληρή κι απάνθρωπη εκμετάλλευση.
Η Β’ Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών, που συνήλθε στην Κοπεγχάγη το 1910, καθιέρωσε, μετά από πρόταση της επιφανούς προσωπικότητας του διεθνούς εργατικού κινήματος Κλάρας Τσέτκιν, τη μέρα της 8ης Μάρτη ως Διεθνή Μέρα της Γυναίκας.

Η συγκλονιστική μαρτυρία της Αντωνίας, μετανάστριας από την Ερυθραία, που κατατέθηκε στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μεταφέροντας την εμπειρία της σημείωσε: «Ήθλα στην Ελλάδα από την Ερυθραία, πριν από 27 χρόνια. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας αλλά το χρώμα του δέρματος μου δεν ήταν σύμφωνο με τα «στάνταρ» ορισμένων… Έτσι άρχισε ο Γολγοθάς μου… Συνάντησα «άγιους» ανθρώπους που τους έχω στην καρδιά μου αλλά και «τυράννους». Εύχομαι καμία γυναίκα του κόσμου να μην αντιμετωπίσει ό,τι αντιμετώπισα και εγώ. Σε τέτοιες συνθήκες εργασίας να φέρει κανείς στον κόσμο παιδιά, δεν το εύχομαι ούτε στον εχθρό μου. Αυτό όμως με έκανε να δυναμώσω, να αρχίσω να ασχολούμαι με το συνδικαλισμό και σήμερα βρίσκομαι δίπλα στο ΠΑΜΕ και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε μέσα από τις γραμμές του. Πρέπει οπωσδήποτε να θυμόμαστε τι μας άφησαν οι γονείς μας, που τα τελευταία είκοσι χρόνια κάποιοι «εκπρόσωποι» εργαζομένων με τις υπογραφές τους τα ‘χουν αφανίσει.
Ελάτε να αγωνιστούμε με το ΠΑΜΕ για να μην κληρονομήσουν τα παιδιά μας τα 77 λεπτά την ημέρα. Για να μη γίνουν “παιδιά δίχως μέλλον”… Είναι υποχρέωσή μας»!

Advertisements


No Responses Yet to “ΕΣΑΚ Εμπορικής για 8η Μάρτη”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: