ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ

04Μάι.09

ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ

16.04.09

Το νέο γεγονός άσκησης ακραίας βίας στο σώμα μιας γυναίκας έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο της βίας κατά γυναικών που τους τελευταίους μήνες υπερέβαλε σε αριθμό θυμάτων και ωμότητα. Η «άγνωστη» γυναίκα από την Καλαμάτα μπαίνει στον ίδιο κατάλογο μαζί με τη Κωνσταντίνα Κούνεβα και την Κατερίνα Γκουλιώνη, για να τονίσει ότι ο ακρωτηριασμός και η περιφρόνηση του γυναικείου σώματος είναι ο στόχος κάθε εγκληματικής ενέργειας κατά των γυναικών, άσχετα με τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό χαρακτήρα της.
Η βίαιη αυτή πράξη δεν μπορεί να απομονωθεί στο επίπεδο της ιδιωτικής διαφοράς και της τιμωρίας, απλώς, του θύτη αλλά θα πρέπει να τοποθετηθεί στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που είναι ενταγμένη και ν’ αναδειχθεί η πολιτική της διάσταση. Η εκδήλωση της βίας με το συγκεκριμένο τρόπο που αυτή εκφράστηκε, υποδηλώνει τη διατήρηση μιας ιδεολογίας που δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της επιλογής και της ελευθερίας έκφρασης και δράσης σε μία γυναίκα και αυτό σχετίζεται άμεσα με τους μηχανισμούς παραγωγής εικόνων και αναπαραστάσεων για το άλλο φύλο που διαχειρίζεται η Πολιτεία.
Επειδή η διαμόρφωση της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών είναι κατά ένα μεγάλο μέρος ευθύνη του κράτους, θεωρούμε απαραίτητη την παρέμβασή του για τον εκσυγχρονισμό της εικόνας της γυναίκας μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια.
Ακόμη, επειδή τα διαφημιστικά μηνύματα απευθύνονται σ’ όλο το εύρος της κοινωνίας και έχουν σαν στόχο να δημιουργούν αλλά και ν’ αναπαράγουν ασυνείδητα πρότυπα, θεωρούμε απαραίτητη τη παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, για τις περιπτώσεις που το μήνυμα που εκπέμπεται δημιουργεί αρνητικές εικόνες για το γυναικείο φύλο.
Θεωρούμε απαραίτητη επίσης τη λήψη κάθε μέτρου για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, όπως τη δημιουργία ξενώνων και προστατευτικού νομικού πλαισίου για όλα τα θύματα ανάλογων επεισοδίων.
Προπάντων όμως θεωρούμε απαραίτητη για την εφαρμογή αυτών των μέτρων από την Πολιτεία, την επαγρύπνηση της κοινωνίας των πολιτών, γι’ αυτό συντασσόμαστε με τον αγώνα όλων των γυναικείων οργανώσεων που διεκδικούν αυτά τα αιτήματα και προσθέτουμε τις δυνάμεις του πολιτικού μας χώρου για την τεκμηρίωση και τη διεκδίκηση της αλλαγής της στάσης της Πολιτείας.
Ο μακρύς κατάλογος της βίας κατά των γυναικών θα μειωθεί τότε μόνο όταν γίνει συνείδηση η αλληλέγγυα σχέση και η οργανωμένη διεκδίκηση με συνεπείς παρεμβάσεις προς την πολιτεία που θα αλλάξουν αργά αλλά σταθερά την εικόνα και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων

Advertisement


No Responses Yet to “ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΙΩΝΙΖΕΤΑΙ”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: