ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

16Μάι.09

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

1. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού» ιδρύθηκε το 1989 με έδρα την Ηλιούπολη. Από τότε έχει αναπτύξει μια συνεχή και αδιάκοπη παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν τον Υμηττό, την οποία κάποιοι γνωρίζουν και κάποιοι που πρόσφατα ασχολήθηκαν με τον Υμηττό, αγνοούν. Αναφέρουμε ενδεικτικά την συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» στην διοργάνωση 6 διαδημοτικών «Συναντήσεων- Ημερίδων για τον Υμηττό» που έγιναν μεταξύ 1990 και 1997 στην Ηλιούπολη, τον Χολαργό, τα Γλυκά Νερά, τον Καρέα (Βύρωνα), την Ανω Γλυφάδα και την Αγία Παρασκευή με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών- περιβαλλοντικών φορέων, και κινήσεων πολιτών καθώς και τις δεκάδες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έχει συμμετάσχει στην Ηλιούπολη, μεταξύ των οποίων και ο αγώνας ενάντια στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) από το 2002.

2. Η «Διαδημοτική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2007 από 20 περίπου τοπικούς φορείς γύρω από τον Υμηττό, μεταξύ των οποίων και η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού». Στη συνέχεια συσπειρώθηκαν κοντά της περίπου 40 τοπικοί φορείς από 16 Δήμους γύρω από τον Υμηττό. Η «Διαδημοτική» είναι ένα ανοικτό αυτόνομο μετωπικό σχήμα που συσπειρώνει πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων συσπειρώνει πολίτες που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικούς φορείς, σε δημοτικές παρατάξεις, σε επιτροπές και κινήσεις κατοίκων καθώς και πολίτες που συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Οικολόγους- Πράσινους, στο ΠΑΣΟΚ, σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς τον αντιεξουσιαστικό χώρο και πολίτες που δεν ανήκουν κάπου συγκεκριμένα.
Στόχος της «Διαδημοτικής» είναι η διεύρυνση των δυνάμεων που αντιτίθενται στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων για τον Υμηττό και ειδικότερα για τους νέους αυτοκινητόδρομους καθώς και η προώθηση κατά προτεραιότητα των δημόσιων – μαζικών μεταφορικών μέσων, δικτύων ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων κλπ.
Η «Διαδημοτική» έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει ένα πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθεί:
– Το «Οδοιπορικό στον Υμηττό» τον Μάϊο του 2007 από το Μοναστήρι του Καρέα και την Αγία Ειρήνη Αργυρούπολης στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, όπου ακολούθησε Συνέλευση.
– Η «Συνάντηση για τον Υμηττό» ( Ημερίδα) στο Δημαρχείο Καισαριανής τον Δεκέμβριο του 2007, όπου διαμορφώθηκε το «πλαίσιο» συμφωνίας των συμμετεχόντων στη «Διαδημοτική»
Ακολούθησαν πολλές εκδηλώσεις τοπικών φορέων στις οποίες συμμετείχε η «Διαδημοτική» (Ηλιούπολη, Βύρωνας, Χολαργός, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Άλιμος, Ελληνικό, Παπάγου, Καισαριανή, Ιλίσια-Ζωγράφου, Γουδή, κ.α)
Ακόμη, η «Διαδημοτική» διοργάνωσε μια Δημόσια Συζήτηση (22/2) στην Ηλιούπολη και ένα μικρό Οδοιπορικό (26/4) στον χώρο του προγραμματιζόμενου σταθμού διοδίων
Τέλος η «Διαδημοτική» διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου (31/3) στο ΤΕΕ με την συμμετοχή Μ.Κ.Ο (WWF, Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), των Δημάρχων Ελληνικού και Καισαριανής, Νομαρχιακών Συμβούλων Ανατ. Αττικής κ,ά, και συμμετείχε σε Συνέντευξη Τύπου (6/5) που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Νομαρχία Αν. Αττικής και οι Δήμοι Ελληνικού, Καισαριανής και Αλίμου.

3. Κάποιες συνιστώσες της «Διαδημοτικής» έχουν επεξεργαστεί πολλά χρόνια πριν, ειδικότερα αιτήματα και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα οξυμένων κυκλοφοριακών προβλημάτων στη περιοχή τους, όπως το πρόβλημα της διερχόμενης υπερτοπικής κίνησης Ι.Χ οχημάτων, το οποίο είναι πλέον εκρηκτικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Στην Ηλιούπολη η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» και άλλοι τοπικοί φορείς και πολίτες εκτιμούν ότι αντί της προγραμματιζόμενης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, θα έπρεπε να ληφθεί ένα πακέτο συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών μέτρων που να περιλαμβάνουν
– την επέκταση του ΜΕΤΡΟ επί της Λ. Βουλιαγμένης.
– την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» μέχρι τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
– την επέκταση του τραμ από την παραλιακή Λ Ποσειδώνος μέχρι την Ηλιούπολη και ενδεχομένως μέχρι την Λ. Μεσογείων μέσω του οδικού άξονα Αλίμου- Καρέα- Κατεχάκη ή την δημιουργία μιας συνεχούς λεωφορειολωρίδας
– την οδική σύνδεση από την Λ. Καρέα μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης μέσω σήραγγας 3,2 χλμ κάτω από την Ηλιούπολη.
Στην Καισαριανή, η δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της διερχόμενης υπερτοπικής κυκλοφορίας απαιτεί, πέραν της επέκτασης των δημόσιων μεταφορικών μέσων και την άμεση υπόγεια σύνδεση της υφιστάμενης Αττικής Οδού με το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Χίλτον)

4. Το γεγονός της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων από κάποιες συνιστώσες της «Διαδημοτικής» δεν αποδυναμώνει τον κοινό αγώνα με τις υπόλοιπες συνιστώσες οι οποίες συνδέονται με τον κοινό στόχο κατά της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Η πρόταση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» είναι ένα σύνολο μέτρων πού προωθούν συγκεκριμένα και όχι με γενικόλογες διακηρύξεις την προτεραιότητα των δημόσιων μέσων μεταφοράς και ταυτόχρονα αποτελεί μια «απόδειξη» ότι μπορεί να «ολοκληρωθεί» χωρίς την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού ο λεγόμενος «ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος», ο οποίος θεωρείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και κάποιους συγκοινωνιολόγους ως έργο εντελώς αναγκαίο για την περιφερειακή σύνδεση των βορειοανατολικών με τις νοτιοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αθήνας και το παραλιακό μέτωπο.
Με την εναλλακτική αυτή πρόταση, προωθούνται κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, δεν παραδίδεται ο Υμηττός στους εργολάβους, δηλαδή κανένα έργο δεν γίνεται με ΣΔΙΤ, δεν μπαίνουν νέα διόδια, δεν γίνονται νέοι κόμβοι. Δεν προκαλείται νέα διερχόμενη κυκλοφορία μέσα από τους παρακείμενους στον Υμηττό Δήμους Βύρωνα , Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, εφ’ όσον η όλη κίνηση οχημάτων μετατοπίζεται στους άξονες Λ. Βουλιαγμένης- Λ. Αλίμου, οι οποίοι μπορεί να αναβαθμιστούν.

5. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», όπως και άλλοι φορείς, θεωρεί ότι, η συμμετοχή σε δημόσιες συζητήσεις που προκαλούνται από Υπουργεία ή Δημοτικές Αρχές με στόχο την εξασφάλιση της «συναίνεσης» των πολιτών και των φορέων τους στα σχέδιά τους, δεν εμποδίζει κάποιον να καταγγέλλει αυτά τα σχέδια και να εξηγεί σε ένα διευρυμένο κοινό γιατί αντιτίθεται σε αυτά. Δεν θεωρεί ότι η συμμετοχή στη λεγόμενη «διαβούλευση» του ΥΠΕΧΩΔΕ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τους νέους οδικούς άξονες Αττικής, καθώς και για το νέο Προεδρικό Διάταγμα «περί προστασίας τουΥμηττού» και η συνολική εναντίωση στην ΜΠΕ και στο νέο Π.Δ, μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως «υποταγή και συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των κατασκευαστικών συμφερόντων». Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα, αποτελούν προσχήματα για να «διαφοροποιηθούν» κάποιοι, χωρίς να έχουν τίποτα το ουσιαστικό να προσθέσουν από πολιτική άποψη.
15.5 09
– ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

– ΑΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.

Advertisement


No Responses Yet to “ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: