Από την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών της ΟΤΟΕ

05Δεκ.12

Από την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών της ΟΤΟΕ

Συνήλθε σήμερα 22/11/2012 η 9η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών της ΟΤΟΕ και δηλώνει ότι:
Εμείς οι γυναίκες ζητάμε να καταργηθούν όλα τα Μνημόνια, που έχουν ψηφιστεί έως τώρα, γιατί εκτός των άλλων, αποσκοπούν στο να αφαιρεθούν από τις γυναίκες δικαιώματα και κατακτήσεις, που κερδήθηκαν με αγώνες.
Επίσης, δηλώνουμε ότι διαφωνούμε με τη χαριστική και σκανδαλώδη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, όπως επίσης και με την επιχειρούμενη κατάλυση της μη αυτόνομης πορείας του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Είμαστε αλληλέγγυες μ’ όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, που βρίσκονται στην ανεργία μετά το κλείσιμο των τριών Συνεταιριστικών Τραπεζών (Αχαΐας, Λέσβου-Λήμνου, Λαμίας).
Επιπλέον, διαπίστωσε, ότι:
Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις των τραπεζών, αλλάζουν ριζικά το τραπεζικό τοπίο και το συνδικαλιστικό κίνημα καλείται να παρέμβει και να προστατέψει την απασχόληση και τους εργαζομένους.
Ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων , δηλαδή την αμοιβή , το ωράριο, τις εργασιακές σχέσεις , την ασφάλιση και την υγεία.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

Οι συνεχείς και σαρωτικές αλλαγές έχουν αλλάξει το προφίλ του επαγγέλματος μας και μας έχουν οδηγήσει σε πλήρη ανασφάλεια και απαξίωση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και στις επιχειρήσεις του κλάδου είναι κοινά.
Οι Διοικήσεις των Τραπεζών είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, υιοθετώντας και επιβάλλοντας κοινά εργασιακά μοντέλα διαμορφώνοντας, έτσι, ένα εργασιακό τοπίο που εξυπηρετεί απόλυτα τη λειτουργία τους στην αγορά και ειδικά τώρα με τις συγχωνεύσεις.
Όλες αυτές οι δυσμενείς αλλαγές όμως επηρεάζουν πρωτίστως και κυρίως τις εργαζόμενες γυναίκες, με συνέπεια την ανασφάλεια στην απασχόληση, την επαγγελματική στασιμότητα και την μισθολογική μείωση, την αποθάρρυνση στη μητρότητα καθιστώντας έτσι τις γυναίκες υποδεέστερες.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες πρέπει οι γυναίκες να είμαστε σε επαγρύπνηση και να οργανωθούμε σε Επιτροπές Ισότητας κοντά στα σωματεία μας και την Ομοσπονδία, ώστε να πάψει η ισότητα να μένει στα χαρτιά και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική υλοποίηση των νόμων «περί ίσων ευκαιριών των δύο φύλων μέσα στην εργασία».
Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τα δικαιώματά της και να ενημερώνεται καθημερινά από το συνδικαλιστικό κίνημα για τις εξελίξεις στην υπηρεσιακή της και όχι μόνο ζωή. Η Γραμματεία Ισότητας, σε συνεργασία και με άλλες Γραμματείες της ΟΤΟΕ, πρέπει να είναι σε συνεχή επαγρύπνηση και να ενημερώνει με τη βοήθεια του διαδικτύου όλες τις γυναίκες τραπεζοϋπαλλήλους.
Η Γραμματεία Ισότητας θα θέσει ως στόχο την επόμενη τριετία να ενημερώνει όλες των γυναίκες τραπεζοϋπάλληλους μέσω των intranet των τραπεζών, με την βοήθεια των συλλόγων, έτσι ώστε τα προβλήματα που θα ανακύπτουν να συζητούνται και να επιλύονται.
Οφείλουμε να τονίσουμε στις γυναίκες ότι μπορεί να καταγγέλλουν και ανώνυμα προβλήματα ηθικής παρενόχλησης και κυρίως σεξουαλικής παρενόχλησης, που συνήθως δεν βγαίνουν στην επιφάνεια λόγω του φόβου που επικρατεί.
Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε απαραίτητη, την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Γραμματείας άμεσα.
Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος της ΓΣΕΕ, στο οποίο συμμετέχουμε, φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε στην Ομοσπονδία μια HELP-LINE, που θα βοηθάει τις γυναίκες τραπεζοϋπαλλήλους σε κάθε εργασιακό τους ζήτημα, με ΑΜΕΣΟ τρόπο. Εκτός από την ενημέρωση σε θέματα εργασιακά, η γραμμή θα παρέχει νομική και ψυχολογική στήριξη, τόσο στις εργαζόμενες, όσο και στις άνεργες του κλάδου.
Σαν Γραμματεία Ισότητας, στην κρίσιμη περίοδο που διανύει ο τόπος μας, που ίσως ο τραπεζοϋπάλληλος να είναι ο μοναδικός εργαζόμενος σε μια οικογένεια, πρέπει να συμβάλουμε και να πρωτοστατήσουμε στην αντίσταση και την αλληλεγγύη, όχι στην φιλανθρωπία.
Στα πλαίσια αυτά προτείνω την καταγραφή συναδέλφων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα επιβίωσης, τη δημιουργία ομάδας ή επιτροπής για τη δημιουργία τράπεζας χρόνου, προμήθειας τροφίμων πρώτης ανάγκης κατ’ ευθείαν από παραγωγούς (ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ) και άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Η 9η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Γυναικών, θέλουμε να συμβάλει αποφασιστικά, με τη βοήθειά σας, σ’ αυτές τις προσπάθειες και σε πολλές ακόμα.
Γι’ αυτό στο Πρόγραμμα Δράσης και Διεκδίκησης για την επόμενη τριετία επικαιροποιούμε τους στόχους που είχε θέσει η 8η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, αλλά θέτουμε και νέους οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσα από την ουσιαστική οργάνωση και συσπείρωση των γυναικών τραπεζοϋπαλλήλων στα Πρωτοβάθμια Σωματεία και στα Νομαρχιακά Παραρτήματα της ΟΤΟΕ.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Σήμερα αυτό που προέχει μετά τις συγχωνεύσεις – εξαγορές των τραπεζών, είναι η προστασία της απασχόλησης. Εμμένουμε για άλλη μια φορά στην ενίσχυση της πλήρους, συνεχούς και σταθερής απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο και την αποφυγή του κατακερματισμού των θέσεων εργασίας. Η επέκταση των επισφαλών και ελαστικών μορφών απασχόλησης (έκτακτοι, ενοικιαζόμενοι, outsourcing, εργολαβίες κ.λ.π) επηρεάζουν αρνητικά την απασχόληση στον κλάδο μας. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10-15% των εργαζόμενων στις Τράπεζες αναγκάζεται να εργαστεί σε καθεστώς εργασιακής επισφάλειας.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για
Να γίνουν μόνιμες και σταθερές όλες οι θέσεις εργασίας στις Τράπεζες.
Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να έχουν αξιοπρεπή αμειβόμενη και ασφαλισμένη εργασία.
Να ενταχθούν στους Οργανισμούς Προσωπικού όλοι οι εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις Τράπεζες………..
.

Advertisement


No Responses Yet to “Από την απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών της ΟΤΟΕ”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: