Όλα του γάμου δύσκολα σε όλη την Ευρώπη!

06Ιολ.13

Όλα του γάμου δύσκολα σε όλη την Ευρώπη!

Στη Γαλλία διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες κατά του γάμου των ομοφυλόφιλων. Αντίθετα στην Ολλανδία έχουν πει το ναι εδώ και 13 χρόνια. Στην Κύπρο ο θεσμός του γάμου βρίσκεται σε άνθηση σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, όπου η Ορθόδοξη και η Καθολική εκκλησία εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή, οι εκτός γάμου γεννήσεις δεν είναι στην κουλτούρα των πολιτών.

Ο θεσμός του γάμου στη γηραιά ήπειρο έχει περάσει τις τελευταίες δεκαετίες από πολλά κύματα. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ευρώπη, ο γάμος έχει πτωτική πορεία από το 1970 και μετά, τη στιγμή που η καθολική πορεία στις ΗΠΑ ξεκίνησε μόλις το 2000. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, σημειώνονται λιγότεροι γάμοι σε ευρωπαϊκό έδαφος , περισσότερα διαζύγια, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου.

Βέβαια, καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ίδια με τις υπόλοιπες σε ό,τι αφορά το πόσο συχνά τα ζευγάρια ανεβαίνουν τα σκαλιά της εκκλησίας ή του δημαρχείου, και αυτό το διαπίστωσαν για τα καλά δύο γάλλοι γεωγράφοι, η Ναντίν Κατάν και ο Στεφάν Λερουά.

Οι ερευνητές αυτές τις μέρες αναμένεται να δημοσιεύσουν τον «Παγκόσμιο άτλαντα της σεξουαλικότητας», όπου χαρτογραφούν τον θεσμό του γάμου ανά χώρα.

«Οι καταστάσεις είναι διαφορετικές στην Ευρώπη. Η επιρροή της θρησκείας αλλά και των παραδόσεων παίζει σημαντικό ρόλο, για παράδειγμα, στις περισσότερες μεσογειακές χώρες και την Ιρλανδία. Χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, αφού μπορεί μεν στην καθολική Ιρλανδία ο αριθμός των γάμων να αυξήθηκε κατά 17%, στην επίσης καθολική Πορτογαλία όμως μειώθηκε κατά 38%», δήλωσαν οι δύο ερευνητές σε συνέντευξή τους.

http://www.enikos.gr/international/157809,Ola_toy_gamoy_dyskola.html

Advertisement


No Responses Yet to “Όλα του γάμου δύσκολα σε όλη την Ευρώπη!”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: