ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ Ο.Τ.Ο.Ε. 8 Μάρτη: Οι γυναίκες δεν γιορτάζουν , διεκδικούν.

11Μαρ.11

8 Μάρτη: Οι γυναίκες δεν γιορτάζουν , διεκδικούν.

Μετά από 100 χρόνια αγώνα, δεν θα μας γυρίσουν πίσω!

Συναδέλφισσες,
Τα τελευταία χρόνια οι ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, απορύθμισαν την αγορά εργασίας, ανατρέψαν κατακτήσεις και δικαιώματα. Στη μετά Μνημόνιο εποχή, Κυβέρνηση-τρόικα-εργοδότες αλλάζουν τις συλλογικές συμβάσεις με ατομικές, καταργούν το όριο απολύσεων, μειώνουν τους μισθούς κάτω από το ελάχιστο όριο, κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση .
Με τη δημοσιοποίηση του Μνημόνιου Νο 4, όπου γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο Τραπεζικό σύστημα , η Κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να νομοθετήσει υπέρ των Τραπεζιτών, καταργώντας ρυθμισμένα με Συλλογικές συμβάσεις εισοδήματα των Τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι αλλαγές αυτές έχουν πρώτα θύματα τις γυναίκες. Ειδικότερα στις Τράπεζες:
Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών, οι αλλαγές στο ωράριο εργασίας, οι αθρόες προσλήψεις στελεχών από την αγορά που περιορίζουν τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης, η εξοντωτική στοχοθεσία, η αύξηση της απασχόλησης με καθεστώς εργασιακής επισφάλειας έχουν προσβάλει ιδιαιτέρως τις γυναίκες.
Αποτέλεσμα η ανασφάλεια στην απασχόληση, η επαγγελματική αλλά και μισθολογική στασιμότητα των γυναικών, η αποθάρρυνση στη μητρότητα και τελικά η δυσκολία στην επαγγελματική και οικογενειακή συμφιλίωση. Η επίθεση που δέχθηκαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ανάγκασε πολλές συναδέλφισσες να αποχωρήσουν πρόωρα από τη Τράπεζα, για να μην εγκλωβιστούν λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας και της μείωσης των συντάξεων.
Συγχρόνως συνεχίστηκε το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, με τις εργαζόμενες στις Τράπεζες να συνωστίζονται σε χαμηλόβαθμες θέσεις άρα και τις λιγότερο αμειβόμενες.
Στις μέρες μας στις γυναίκες παραμένει κυρίως η ευθύνη για την οικογένεια και το νοικοκυριό. Γι’ αυτό και η μείωση των εισοδημάτων ,η ακρίβεια και η ανεπάρκεια των πόρων της οικογένειας για την κάλυψη των αναγκών της ζωής, τους δημιουργούν στρες και εντάσεις .
H επίθεση στο κοινωνικό κράτος τις θίγει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, μια και διατηρούν το κύριο βάρος στο μεγάλωμα των παιδιών και τη φροντίδα των ηλικιωμένων. H εργασιακή υπερεκμετάλλευση, σε συνδυασμό με την πατριαρχική δομή της οικογένειας, φορτώνει τις γυναίκες με διπλά βάρη, στη δουλειά και στο σπίτι.
Στόχος τους είναι η επιστροφή γυναικών στο σπίτι για να μη φαίνεται η μεγάλη ανεργία αλλά και η αποδοχή από τη γυναίκα της ευέλικτης εργασίας ως αποκλειστικής μορφής εργασίας. Η καταγραμμένη σήμερα ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια από των ανδρών.
Επίσης για να μειώσουν το κόστος δοκιμάζουν συστήματα με μακροχρόνιες άδειες άνευ αποδοχών ή με μειωμένες αποδοχές όπως το πρόγραμμα Sabbatical που εφαρμόστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς τα οποία απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες και νέους. Όμως οι γυναίκες εργαζόμενες έχουν ανάγκη από δημόσιες ποιοτικές δομές φύλαξης και φροντίδας παιδιών, των ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία.
Σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι γυναίκες πιέζονται από παντού να σωπάσουν για τα θέματα ισότητας των δύο φύλων ή για θέματα γυναικείων δικαιωμάτων που θεωρούνται θέματα «πολυτέλειας» για τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούν σε καταλληλότερες στιγμές.
Απέναντι σ ‘όλα αυτά, οι γυναίκες εργαζόμενες πρέπει να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε όσα επιχειρήσουν να μας πάρουν.
Με μαζική συμμετοχή στους αγώνες.
Πιέζοντας τoυς Συλλόγους να εγκαταλείψουν ηττοπαθείς και συμβιβαστικές λογικές και να υιοθετήσουν αγωνιστική στάση.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες και τους εργαζόμενους στους άλλους κλάδους που αγωνίζονται.
Μαζί με τις εργαζόμενες με καθεστώς ενοικίασης στις Τράπεζες , τις Ελληνίδες και μετανάστριες που δουλεύουν στην καθαριότητα. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Συλλόγου της Κύπρου που έδειξε έμπρακτα την αλληλεγγύη του στις εργαζόμενες στην καθαριότητα .
Άλλωστε η συμμετοχή των γυναικών στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αντιστάσεων κάνει τους αγώνες πιο αποτελεσματικούς, πιο δυνατούς, πιο αισιόδοξους, πιο ελπιδοφόρους.
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΟΤΟΕ

Advertisement


No Responses Yet to “ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ Ο.Τ.Ο.Ε. 8 Μάρτη: Οι γυναίκες δεν γιορτάζουν , διεκδικούν.”

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: